Handlekurven din er tom

Lite bad med skreddersydde løsninger

Et lekkert og innbydende bad med plass til mye på liten plass.
Foto: Kevin Fauske
Vi tok en prat med tobarnsfamilien på Grünerløkka, som nylig gjennomførte en omfattende oppussing av badet sitt. De valgte å samarbeide med Eitra for å få hjelp til planlegging og gjennomføring av prosjektet. Vi utforsker deres erfaringer, utfordringer og suksess gjennom denne oppussingsreisen. Resultatet ble et lite bad med luftige løsninger på begrenset plass - et perfekt bad for en familie på fire i storbyen.

I etterkrigstiden, fram til 1980-tallet, foregikk det meste av boligbyggingen i drabantbyene. Flyttestrømmen gikk ut av byen, byliv stod ikke høyt i kurs og den gamle byen ble mer eller mindre overlatt til seg selv, Arkitektkontoret F.S. Platou tegnet de vinkleformede bygningene. De tok utgangspunkt i det klassiske bygningsmiljøet på Grünerløkka, men gjenskapte det i et tidsriktig formspråk. Langs gata ble de bygningene plassert i rekker, som rammer inn kvartalet. Det fikk innsiden av kvartalet til å fremstå overraskende rolig. Det viste seg at det var stor interesse for å bo i byen. Vi bor midt i smørøyet, midt på beste Grünerløkka, men vi har bilfrie veier der barnelatter og fuglesang dominerer lydbildet, forteller familien.

Pusse opp gammelt bad

Badet, som opprinnelig var tredve år gammelt, trengte både utvidelse og oppgradering. Med to tenåringsbarn i huset, var det viktig for familien å finne løsninger som kombinerte funksjonalitet og estetikk på en ideell måte.

Et innbygget badekar til glede for hele familien.
Dusjsone i terrazzo med innbygde armaturer og hyllenisjer.

Da familien innså behovet for en oppussing, visste de at det var behov for hjelp til å planlegge prosjektet. Etter å ha fått anbefalt Eitra av venner som var begeistret for samarbeidet, bestemte de seg for å ta kontakt. Prosessen med oppussingen var ikke uten utfordringer med gamle rør og vegger som måtte flyttes, forteller familien.

Eitra har vært med oss hele veien, og har vært en uvurderlig kilde til råd og nye løsninger. vi har støtt på noen overraskelser underveis, men de har alltid hjulpet oss med å finne gode løsninger.

—familie på grünerløkka

Luftig følelse på lite bad

Luftighet var en viktig faktor for familien i oppussingen av badet, til tross for begrenset plass. De ønsket å skape et romslig bad som kunne romme både vaskemaskin og badekar. I tillegg ønsket de å utnytte hver eneste dødssone til oppbevaring.

 

Vi hadde en krevende oppgave foran oss med å skape et luftig bad på begrenset plass. Vi ønsket å bruke hver centimeter effektivt og skape smarte løsninger for oppbevaring, sier familien. Måltilpassede løsninger ble løsningen her. Eitra tegnet et hjørneskap som utnyttet en ellers ubrukelig flate, badekaret ble bygget inn med vinkler for god tilgang til dusj og et estetisk spennende uttrykk og vaskemaskinen ble plassbygget med samme innfelte håndtak som servantmøbelet for et helhetlig og rolig uttrykk uten for mange elementer.

Servantskap og måltilpasset skap til skjult vaskemaskin i samme stil.
Romslig dusjsone med en snerten overgang til badekaret.
Harmonerende farger og en kombinasjon av funksjon og estetikk.


Dusj- og badesonen var en viktig del av oppussingsprosjektet. Familien ønsket enkle overflater for å skape en luftig atmosfære på badet. Med nisjer i vegg og veggmonterte blandebatterier, får badet både et rent uttrykk, samt funksjonelle oppbevaringsmuligheter.

Vi ønsket så rene og enkle overflater som mulig, for å gi badet et luftig preg. Løsningen ble å trekke veggen litt inn for å gi rom for nisjer i dusjen og veggmontert blandebatteri. Det er sånne små detaljer som gjør at badet føles luftig selv om plassen er liten. Også badekaret er innebygget, som gir fine overflater der man kan sette fra seg såpeflasker.

—familie på grünerløkka

Flere mennesker på liten plass

Vi har tenåringsbarn som nå nærmest har flyttet inn på badet og elsker det, sier familien. Men i tillegg til å være ungdommenes lille spa-sone, er det et helt uvurderlig maskinrom for en familie på fire, som fungerer sømløst. Det rosa nisjeskapet rommer utrolig mange såpeflasker og annet praktisk.

 

For familiens mor er det innbygde badekaret blitt en favoritt på badet. Familien generelt er veldig fornøyd med dusjen. Nisjene for såpeflasker og den rillede glassveggen som fanger opp lyset på en fin måte gir et unikt preg til badet. I tillegg gir glasset en skjerming som gjør at flere kan bruke badet samtidig og det skapes en liten egen oase i dusjsonen. Funksjonelle oppbevaringsløsninger som tar minimalt med plass er også smart å vurdere. Her er det blant annet brukt en nydelig og praktisk håndkleholder i norsk design som pryder rommet i tillegg til å romme mye klesvask ved behov.

Måltilpasset dusjvegg i rillet glass og sort pulverlakkert stål.
Plassutnyttelse ved hjelp av vegghengte løsninger og måltilpasset skap.

Familiens beste tips er å først tenke på hvilke rutiner man har for bruk av badet, og tilpasse baderommet for en praktisk hverdag. Så faller det estetiske på plass etterpå.

Naturlig estetikk med terrazzo og eik

Materialvalg er også nøye vurdert. Familien ønsket å bruke naturmaterialer med lang levetid, som stein og tre. Terrazzo og eik ble valgt for sin slitestyrke og tidløse appell. Terrazzo er et av verdens første gulvmaterialer med lang levetid og en utrolig slitestyrke. Eik er et naturmateriale med de samme egenskapene. Disse elementene kan vi også finne andre steder i leiligheten og skaper en fin sammenheng mellom rommene. Vi ønsket materialer som ville vare lenge, samtidig som de hadde en naturlig og vakker estetikk. Terrazzogulv og eikeelementer var det perfekte valget for oss, avslutter familien.

Materilaler i en fin kombinasjon! Gammel krakk i eik, terrazzo, plukkede steiner fra hytta, myke tekstiler og sort pulverlakkert stål.

Det er også valgt varme farger på både hjørneskap og på toalettet. Dette underbygger den lune følelsen, i tillegg til å spille på fargene i terrazzoflisene.

 

Familien har en moderne, nordisk og litt leken stil. Utfordringen var å bevare det og ikke bare ta konservative valg fordi det er et bad som skal vare lenge. Løsningen ble å gå for terrazzofliser som er av høy kvalitet og også brukes i andre deler av leiligheten. Så er det i tillegg valgt vegger og skap som kan males i andre nyanser om det skulle bli behov for fornyelse. Et rosa skap måtte vi ha, smiler familien.

Farge: Jotun våtromsmaling Hvit te og Rusty
Farge: Jotun våtromsmaling Savanna Sunset