Handlekurven din er tom

Hvordan planlegge belysning til bad?

Badet er et av rommene som krever mest planlegging ved oppussing. I tillegg til behov for godt lys ved morgenstell og rengjøring, ønsker vi gjerne også å ha en avslappet og god atmosfære på badet. Til forskjell fra andre rom har vi strengere krav til belysning i våtrom, og må derfor være sikre på valg av rett lysarmatur. Her gir vi deg en pekepinn på hvordan du kan velge både godt design, god funksjon og riktig sikkerhet på belysning til bad.

Miljøbilde vegglampe til bad Zeppo fra Astro Lighting. Tre lamper på gulbrun vegg med mørkt speil.
Zeppo wall kan brukes som både punkt- og effektbelysning, og skape spennende formasjoner i innredningen.

Velg ulike lyskilder

Uavhengig av størrelsen på badet ditt er det anbefalt å ha flere lyskilder. Du vil trenge ulik belysning i forskjellige deler av rommet, samt mulighet for regulering av lys. Lysbehov endres gjerne i takt med aktivitet, men som oftest har vi behov for godt lys på et bad.

 

Et overordnet tips er å gå for en god, generell takbelysning. Dette vil være grunnbelysningen i rommet. Denne typen belysning til bad kommer ofte som spotter eller downlight. Velg da gjerne en belysning som heller mot en varm fargetone og høy RA-indeks (90 eller høyere), da disse faktorene bidrar til god gjengivelse av fargetoner og detaljer. Et slikt grunnlys er helt nødvendig for tilstrekkelig rengjøring, men kan også være en fordel når du steller deg.

Skal du barbere deg eller legge sminke, kan det i tillegg til et godt grunnlys, være tilfredsstillende med punktbelysning. Denne belysningens funksjon er å belyse et bestemt område, som for eksempel rundt speilet. Her er det spesielt viktig med et lys med god fargegjengivelse. Du kommer langt med lyskilder på hver side av speilet, men for optimal utnyttelse av lyskilder bør du i tillegg ha lys i overkant. Vær også oppmerksom på at lyskilden bør være sterk nok til å fjerne skygger i ansiktet. Selv om vi ønsker godt lys, er det ingen som ønsker å bli blendet. Se derfor etter lamper med stor lysflate. Det er også vesentlig med frostet/diffus overflate for å unngå for skarpt og direkte lys. Mange speil er i dag utstyrt med gode dimmefunksjoner og flere fargetoner som også regnes som belysning til bad.

Til tross for et behov for sterk belysning, kan det likevel dukke opp en trang til en mer dempet belysning innimellom. Mange opplever dette som en mer behagelig lyssetting, som er mer stemningsskapende og gir god atmosfære. Dette kalles for effektbelysning og kan ha stor innvirkning på opplevelsen av rutinene dine. Tenn stearinlys ved badekaret, eller invester i en dusj med integrert fargesetting - her er det kun fantasien som setter grenser.

IC F1 er et designikon som gjerne kan plasseres som effektbelysning i en krok, eller ved badekaret. Lampen kan også dimmes.

Her kan du ta en titt på ulik belysning til bad. Det er også mulig å ta kontakt med oss for veiledning til spotter og downlighs.

Gjør deg kjent med IP-grad

I tillegg til våre praktiske behov, stilles det også svært strenge krav til installasjon av elektronikk i våtrom. All elektrisk tilkobling i våtrom må gjennomføres av en sertifisert elektriker. Det kan derfor lønne seg å være kjent med de ulike IP-gradene når du skal finne belysning som passer til ditt bad.

 

En IP-grad står for lysarmaturets beskyttelsesgrad og er etterfulgt av to siffer. Det første sifferet er en indikasjon på hvor høy beskyttelse armaturet har mot inntrenging av faste gjenstander som for eksempel støv eller en finger. Det neste sifferet indikerer hvor godt beskyttet armaturet er mot vann. Beskyttelsen er bedre jo høyere sammenlagt tall du finner. Eksempelvis tilsier IP44 at gjenstander ned til 1,0 mm i diameter er beskyttet og at vannsprut fra alle retninger er beskyttet.

 

Fuktpåkjenningen varierer i ulike deler av et bad. Badet deles derfor inn i forskjellige soner for å sikre elsikkerheten – sone 0, 1 og 2.


Sone 0 krever IP67, da dette er en sone i direkte tilknytning til vann. Denne sonen regnes som den innvendige delen av dusj, badekar og servant. Ønsker du et lite spa i ditt eget hjem, kan du oppnå eksklusive effekter med fargesetting i denne sonen. Sone 1 måles fra gulvnivå i sone 0 og opp 225 cm, mens sone 2 strekkes 60 cm utenfor sone 1. Disse to sonene krever IP44, men lysbryteren kan ikke plasseres her. Hovedbryteren til et våtrom plasseres gjerne utenfor rommet. Det finnes også våtromssertifiserte baderomslamper med ledning og støpsel med godkjent IP-grad.

 

Det finnes mye god belysning, som både ser godt ut og som rommer funksjonene du trenger på et bad. Lek deg med ulik belysning og design, men vær altså oppmerksom på sertifisering før du går til innkjøp av ny belysning til bad. Hele Eitras sortiment av baderomsbelysning er kuratert for å passe inn på badet. Alle våre lamper her en IP-grad som kan brukes i sone 1 og 2.


Få veiledning til belysning på bad

Skal du pusse opp badet og er usikker på hvilke steg du må huske på?

Ta gjerne kontakt med Eitra. Vi kan komme med innspill, ideer og råd knyttet til interiør og gode løsninger.

Snakk med vår daglige leder i Eitra, Kamilla Eide. 
Planlegging av planløsning, farger og materialer.