Handlekurven din er tom

Iris Hantverk | Børstebindingsfabrikk med lang tradisjon

Miljøbilde av flere badebørster og skrubber fra Iris Hantverk liggende på marmor.

Iris Hantverk er en svensk bedrift med lang kulturhistorie. Den politisk uavhengige organisasjonen, De blindas forening, ble grunnlagt allerede i 1889 og bidro til at svaksynte skulle få lik tilgang til arbeid. Store deler av organisasjonen kom til å dreie seg om støtte til håndverkernes evne til å leve av arbeidet sitt. Eiendommen som ble kjøpt i 1902 skulle vise seg å bli grunnlaget for børstebindingsfabrikken og Iris Hantverk.
Miljøbilde av badebørster og skrubber fra Iris Hantverk. Bilde av mann bakfra på børstebindingsfabrikken.
Eksemplarisk håndverk og godt miljø på børstebindingsfabrikken.
Foto: Anna Kern

Vi kan fortsatt bidra til å opprettholde dette arbeidet, og Iris Hantverk har nå hele 16 ansatte som jobber for å bevare svensk håndverk og tradisjon. Det er viktig for dagens eiere å ta vare på selskapets historie i deres videre drift og samarbeider med flere gode designere for å skape produkter med både god funksjonalitet og godt design.

Vi bryr oss mye om håndverkerne og overlevelsen til børstebindingsfabrikken. Vi tror at mange, som oss, setter pris på følelsen og kvaliteten til en håndtegnet børste, laget av naturlige materialer.

— sparrenhök og edhäl

Er du opptatt av bærekraft og håndverkstradisjoner av god kvalitet, er Iris Hantverk et svært godt alternativ. I dag jobber seks svaksynte fra ulike kulturer i børstebindingsproduksjonen, i tillegg til at de samarbeider med svaksynte håndverkere i Estland. Arbeidernes stolthet og krav til produktenes form og følelse vises i hver enkelt kreasjon – og alt er håndlaget!

En av fabrikkens trofaste arbeidere.
Håndlagde børster med et godt grep for hånden.

Iris Hantverks visjon er å gi nytt liv til det tradisjonelle børstebindingsfaget. Alle deres produkter er svært funksjonelle og bærer preg av håndverkernes solide teknikk. Godt design kombinert med naturlige materialer gir disse produktene lang levetid og gir oss en ekstra dimensjon til hvorfor vi skal velge akkurat disse produktene.

 

Det er tydelig at det er stort fokus på det taktile i design- og produksjonsprosessen når en holder et fast grep rundt en av badebørstene, eller kjenner børstehårene mot huden. Iris Hantverks design har endret seg i takt med årene, men håndverkerne bruker fortsatt samme tid på å hedre teknikkene som har vært brukt i over hundre år. Eitra er imponert over de håndlagde produktene som passer til både store og små. Og med riktig vedlikehold kan disse børstene vare i mange, mange år!


Se alle produktene fra Iris Hantverk samlet her.