Handlekurven din er tom

Lite bad med skråtak – en himmelsk drøm

En monokrom palett som går i ett med motivet utenfor.
Foto: Studio Oslo

I en byleilighet sentralt i Oslo finner vi et arkitektpar med sans for god atmosfære, godt håndverk og praktiske løsninger. Leiligheten er over to plan og har god plassutnyttelse og fantastiske bad i hver etasje. Med utbygd loft er familiens andre bad med skråtak. Med få kvadratmeter har arkitekten Anja Borges tegnet smarte løsninger for å oppnå god romfølelse, enkelt vedlikehold og behagelig stemning. Her kan du få inspirasjon til ditt drømmebad.

I det vi entrer badet, blir vi møtt av et nydelig lys og et rom som blender godt inn med utsikten. Anja ønsket å få en opplevelse av å være nær himmelen og skyene. Det er derfor valgt hvitmaling og fliser med duse sjatteringer for å komplimentere vinduet og dra fokus mot lyset.

Jeg ønsket en illusjon av å være i himmelen. Marmoreringen i flisene bidrar også til at rommet oppleves som å være i en sky.

—Anja borges

Veggene mot resten av leiligheten er laget av sandblåst glass. Dette gir både bedre lysinnslipp til en ellers mørklagt gang utenfor bad og er plassbesparende. Utformingen har skyvedører med bred åpningsmulighet for å øke romfølelsen ytterligere på de 3,4 kvadratmeterne. Med en glasstykkelse på snaue 1 cm, har familien fått bedre plass på badet.

 

Valg av belysning har vært vesentlig i planleggingsprosessen av begge bad. Stort vindu og opale vegger gjør at det kreves lite kunstig belysning. Lyset fra rommene utenfor badet er ofte tilstrekkelige lyskilder – selv på kveldstid. Det er plassert en lysstripe i taket langs kanten av glassveggen, som kan dimmes opp og ned etter behov.

Store, lyse flater gjør at gulvarealet på 3,4 kvm oppfattes romslig.

Anja har valgt en dusjgardin for skjerming av dusjsonen. Dette krever mindre renhold enn en dusjvegg. Et annet grep for å unngå vannsøl er at gulvet er senket med 1 cm i samme sone. Det er også valgt store flater med flis på 30x60 cm. Dette skaper færre fugekanter som igjen minsker tiden som brukes på renhold. Det er valgt et linjesluk med innlagt flis for å unngå forstyrrende elementer.

Dusjstengene er valgt å monteres noe høyere enn normalt på begge bad. Dette for å kunne lage egen regnfallsdusj uten et ekstra visuelt element på badet. Da er det viktig å huske på å eventuelt ha ekstra lengde på stang, så denne også gir god dusjfølelse for de små.

—Anja borges

De store flisene er også brukt som virkemiddel for at rommet skal oppleves større. Familien ønsket rene, hele flater, uten påtrengende komponenter og har derfor valgt et badekar med skjult vanninntak for å beholde denne illusjonen. Ved å vri om en ekstra bryter på dusjkranen fra Dornbracht, kan man enkelt fylle opp badekaret. Dusjhodet har en ekstra lang dusjledning for å kunne dras bort til badekaret, uten et ekstra armatur.

Speilskapet er laget av familiens far, mens servantskap er bestilt på spesialmål fra Alape.

Et bad med skråtak krever også litt ekstra planlegging for å utnytte kvadratmeterne godt. Der takhøyden er lavest er det plassert et badekar. Den økte himlingshøyden i det sentralt plasserte vinduet, bedrer adkomstsonen til badet. Den resterende plassen langs ytterkanten av badet, er brukt til å bygge opp en praktisk hylle rundt karet. Dette skjuler alle rør og koblinger og underbygger de rene overflatene familien ønsket. For å utnytte plassen har de også valgt å få skreddersydde løsninger på skap, både over og under servant.

Løsninger jeg har valgt for å ivareta inspeksjons-og luftemuligheter til det som ligger bak fliser, er interessant. Som erstatning for en metallrist som inspeksjonsluke til badekar, har jeg valgt å bruke silikon fremfor pusset flisfuge rundt flis i aktuelle områder. Dette gjør at flis kan de- og remonteres uten at alle flis må skiftes. Med tanke på lufting av innmurte områder, er det valgt å droppe flisfugen helt. Dette for å bidra til et rolig visuellt inntrykk.

—Anja borges

Anja har utforsket universell utforming med tanke på kontrastbruk på sine bad, der hun selv kan oppleve positive og negative sider ved ulike funksjoner i eget hjem. Dette er en god erfaring i sin jobb som arkitekt. Hun anbefaler å velge et klassisk bad uten for funky løsninger for bevare god stand og at badet det tåler tidens tann uten at man går lei.

 

Les også om Anjas lille bad i første etasje av leiligheten.