Handlekurven din er tom

Lite bad | Inspirasjon og god soneinndeling

Et lite bad inndelt i ulike soner, der ingenting er overlatt til tilfeldighetene.
Foto: Studio Oslo
På Torshov i Oslo finner vi en flott byleilighet med et lite bad. Arkitekten, Anja Borges, har selv tegnet familiens to bad og var opptatt av plassutnyttelse og romfølelse. I tillegg har hun tatt bevisste valg rundt belysning og lysinnslipp. Få inspirasjon ved å se hennes smarte løsninger på et lite bad her!

Med et bad på kun 2,5 kvm, har god utnyttelse av areal vært vesentlig for familien på fem. I hovedetasjen finnes allrommene, samt et soverom. Dermed blir dette badet sentralt i hverdagen, både for familien og deres gjester. Bevisste valg i alle steg ved oppussingen har gitt badet både lang levetid og god funksjonalitet.


Da familien flyttet inn, bar badet preg av at det var bygget inn i en allerede eksisterende leilighet. Planløsningen ble derfor spennende å jobbe med for Anja. Hun ønsket å oppnå en følelse av at badeværelset var planlagt på denne måten, fremfor et tilfeldig inngrep i leiligheten.  Det var derfor viktig å jobbe med opplevelsen av et større rom ved å dele badet inn i forskjellige soner. Gardiner og lys er bevisste virkemidler Anja har tatt i bruk for å skape et innbydende og imøtekommende lite bad. Arkitekten har også beholdt vinduet ut mot oppgangen, for å utnytte lyset best mulig.


Jeg er opptatt av ulikt lys for ulike stemninger. Vindu mot oppgang gjør at vi slipper å skru på lyset hvis vi trenger å bruke badet om natten.

—Anja borges

Naturlig lys gir en ekstra dimensjon til rommet og gjør at det oppleves både romsligere og mer åpent. I tillegg til godt lysinnslipp har Anja valgt å plassere en lyskilde i hver sone. Disse kan justeres hver for seg. På denne måten kan familien velge om de ønsker sterk belysning, eller benytte seg av effektbelysning i en, eller flere soner. Ved å trekke for gardinene i dusjen, samt skru av belysningen i denne sonen og beholde lyset utenfor, skapes en lun og god atmosfære. Her er forskjellige stemninger og familiens behov tatt hensyn til ned til hver minste detalj!

Vinduet ut mot oppgangen tilfører naturlig lys og gjør at badekaret krever mindre lyssetting.

Den innerste dusjsonen har en lysere flis enn resten av rommet. Kontrasten mellom sorte og hvite fliser er altså ikke kun plassert slik for å oppnå ulike soner, men også for å forsterke lyset fra de innerste romlige sonene. Det er valgt en sort fuge mellom både de sorte og hvite flisene. Dette skaper en helhet og ikkemønstret flate i den første sonen. Samtidig får du et spennende spill, oppnår en mønstret flate og viderefører de sorte elementene inn i dusjsonen med sorte fuger også her.

Ved å trekke for dusjgardinen kan badet bli et gjestetoalett som skjuler dusj og vaskemaskin.

En aktiv bruk av dusjgardinen muliggjør ulike funksjoner for badet, og gjør at ekstrafunksjonene skjules. Dusj, klesvask og vaskemaskin kan enkelt skjules bak en gjennomskinnelig gardin. Anja har også vært opptatt av bærekraft og renhold ved valg av materialer og produkter. Hun har valgt en vaskemaskin som er 40 cm dyp. Dette er både plassbesparende og er en løsning som bruker mindre vann. En dusjgardin tar også liten plass og krever mindre rengjøring og vedlikehold enn en dusjvegg. Flisene på 10x10 cm er gjennomfarget, som gjør at det ikke krever tildekking av kantene i utvendige hjørner. Dette gir et renere uttrykk på et lite bad. Familien har også valgt spesialbygde skapløsninger, som både er tegnet og bygget av familiens andre arkitekt, Peter Constantineanu. Materialet i bambus er bærekraftig og myker opp de ellers harde kontrastene.