Handlekurven din er tom

Eitra-Kamillas beste tips til å designe bad

Livet i Oslo sentrum byr på et hav av muligheter. Det vrimler av kulturliv, kaffebarene ligger på rekke og rad og marka er bare en sykkeltur unna. Et valgt liv i byen betyr ofte også færre kvadratmeter. Kamilla Eide har valgt å utnytte plassen godt for å kunne bo sentrumsnært, men likevel få et drømmebad. Her er hennes beste tips for å utnytte plassen på et lite bad i leilighet!


Kamilla Eide er opptatt av velvære, funksjonalitet, samt gode og varige materialer.
Foto: Veronika Moen

I en 68 kvadratmeters leilighet på Torshov, bor Kamilla sammen med sin samboer. Paret kjøpte leiligheten for fire år siden og stortrives der. Siden innflytting har leiligheten gjennomgått en stor forandring, med både flytting av kjøkken, åpne løsninger og ikke minst - flytting av vegger på badet. Å totalrenovere bad og leilighet er en lang prosess, men resultatet ble et mer åpent og lyst hjem, med gjennomførte detaljer og et drømmebad.

Badekaret var tidligere en tørrbod. Dusjsonen bort til vinduet var en del av leilighetens gamle kjøkken. Nå er dette rommet omgjort til kontor.
Planløsningen på denne siden av badet ble beholdt. Baderomsinnredningen i eik er 80 cm bred, og hyllen for oppbevaring over toalettet er de fortsatt fornøyd med.

Optimaliser planløsningen

Kvadratmeterne der du bor, er det vanskelig å gjøre noe med. Hvordan du velger å utnytte dem er derimot noe å vurdere. Helheten av leiligheten og badet kan ha stor effekt ved å endre noe på planløsning. Budsjett og behov spiller selvsagt en stor rolle hvis du skal tegne bad, men det kan være verdt å vurdere en ny planløsning på badet dersom man har mulighet til det. Mange gamle bygårder satt inn bad etter leilighetene ble konstruert. Plasseringen og romløsningen er derfor ikke alltid optimal for dagens behov og livsstil. Kamilla valgte for eksempel å designe badet ved å ta noen kvadratmeter fra rommet ved siden av. Et litt smalere kontor veier opp for et nesten dobbelt så stort bad, synes paret.


Dette skapte en deilig sone der de fikk plass til både plassbygget badekar og en deilig dusjsone med vegghengt regndusj, hånddusj og innfelt hylle.

Hele våtsonen var tidligere en del av leilighetens gamle kjøkken.
Plassbygde løsninger i dusjen er tegnet inn av Kamilla for å få en ideell og behagelig opplevelse, samt god funksjonalitet hver eneste dag.
Parets behov rundt speil og servantskap fungerte godt med tidligere planløsning. De har derfor valgt å beholde dette tilsvarende likt.

Godt lys på badet

Lys på bad er vesentlig for en optimal opplevelse. Kamilla valgte å dele opp vinduet og få deler av dagslyset inn på badet. Det er satt opp en glassplate som skille mellom badet og kontoret.


Dagslys gjør underverker for et bad. Rommet oppleves større, det er visuelt pent og man våkner enklere om morgenen. Ikke alle har mulighet til å ha vindu på badet - da er grunnbelysningen enda viktigere! Blanke flater som maling i høyglans, eller speil, bidrar også til å videreføre lyset inn i rommet. Fremfor å plassere en gardin som skygger for lyset, har Kamilla heller dekket nederste del av vinduet med plastfilm for å hindre innsyn fra gjenboere. På denne måten stjeles ikke unødvendig dagslys og lysinnfallet får boltre seg fritt på de store flatene.


Se eksempler på lekre lamper til våtrom her.

Vindu i dusjsonen oppleves ikke sjenerende med en film som dekker innsynet. Vinduskarmen skaper også fin avsetningsplass til badesalt og andre gjenstander.
Speil med belysning fungerer svært godt for å tilføre bedre lys, samt skape ulike stemninger på badet. Dette speilet kan både dimmes og justere fargetone.

Å tegne badet i 3D for å visualisere målet, var helt avgjørende for oss i valg av løsninger. Vi tar oss ofte god tid på badet, og er opptatt av hverdagsluksus og gode stunder. Vi valgte derfor å legge pengene våre i kvalitetsmaterialer som terrazzofliser av marmor, innebygde armaturer fra Dornbracht og et unikt, spesialbygget badekar.

—kamilla eide, daglig leder i eitra

Smart oppbevaring på liten plass

Det er ofte mye småting og bruksgjenstander som skal få plass på et bad. Med riktig gruppering og plassering kan flere ting stå fremme, uten at det oppleves rotete. Smarte oppbevaringsløsninger på bad, som for eksempel fine oppbevaringsbokser eller smart oppbevaring i dusjen i form av en innebygd hylle kan gjøre mye for et renere og roligere helhetsinntrykk.


God og nok oppbevaringsplass er også vesentlig. Vær også åpen for at alt ikke trenger å ha plass på badet. Kamilla har for eksempel plassert ekstra håndklær og dopapir i andre rom i leiligheten.


Les også flere tips om oppbevaring til bad her.

Gjenta farger og materialvalg

For å få en god helhet i en liten byleilighet kan det være en god idé å gjenta paletten fra resten av leiligheten. Mange tenker ofte at badet er et isolert rom, men det finnes flere gode grep for å skape en god flyt. Kamilla har valgt samme veggfarge på både bad, soverom og kontor. Man skal ikke være redd for å velge farger til bad, men vær oppmerksom på at en malt vegg er mer reversibelt enn en fargeglad flis.


I tillegg er naturstein et gjentakende element på både stue og kjøkken. Dette er tatt igjen i terrazzoflisen av italiensk marmor. Ved å bruke samme farge i taket på badet oppleves rommet lunt og harmonisk. Planter og stener funnet i vannkanten er også brukt som et underbyggende, dekorativt element.

De sorte armaturene til badekaret tar opp fargen fra terazzoflisen, mens badebørsten i tre og stenene fra stranden er et ekstra naturelement.
Sammenhengen mellom materialene kommer godt frem, med både matte og blanke overflater, ulike teksturer og harmonerende farger.


Snakk gjerne med oss for å komme i gang med planleggingen av ditt drømmebad.


Stjel stilen: