Handlekurven din er tom

Alt du trenger å vite for å pusse opp bad

Det ligger mye planlegging bak et baderom som dette! Lomundal har lang erfaring med totalrenovering av bad. Her får du mange gode tips.
Foto: Lomundal
Skal du pusse opp badet og er usikker på hvilke steg du må huske på? Detaljplanlegging, dokumentasjonskrav og koordinering av fagpersonell er bare noe av det som må være på plass ved oppussing av bad. Eitra har snakket med Lomundal som har lang erfaring med å pusse opp bad. Her er våre beste tips til oppstart, planlegging og underveis og krav ved ferdigstillelse. Ta også gjerne kontakt med en av Eitras dyktige ansatte for veiledning eller spørsmål.

Oppstart

Det er lurt å starte med å danne seg et bilde av sluttresultat, samt veien dit. Totalrenovering og små oppgraderinger vil utgjøre store forskjeller både i tid og kostnad. Totalrenovering av røropplegg eller endringer av interiør setter premissene for arbeidet som skal utføres. Skal plantegning beholdes og eksisterende baderom renoveres, eller skal et oppholdsrom omgjøres til et bad? Det kan være en fordel å snakke med en sertifisert våtsomsbedrift tidlig i prosessen. Ved befaring av Lomundal kan du få gode innspill til ideer, få oversikt over kostnadsbildet, samt innsikt i hva som er mulig å gjennomføre og beste løsninger for et godt sluttresultat. 


Koordinering og rollefordeling mellom ulike fagområder er vesentlig å ha på plass. I mange tilfeller vil det lønne seg å velge et firma som tilbyr prosjektleder. Dette er noe mer kostbart, men vil fra oppstart gi en tilfredstillende trygghet underveis i renoveringen. Ved å ha et godt grunnarbeid på plass, vil du som kunde kunne lene deg tilbake og kunne stole på at badet tar form på rett vis.

Dersom du skal gjøre mer omfattende arbeid, mener jeg det er uvurderlig å bruke prosjektleder. Da er du sikret at de beste og tryggeste valgene blir gjort for akkurat ditt prosjekt. En prosjektleder tjener ingenting på å ta snarveier, da bedriften prosjektlederen jobber i lever av fornøyde kunder og gode referanser. Det finnes mange aktører å velge mellom, så sjekk opp referanser og bedriftens økonomi på forhånd. Noe upartisk, naturligvis, vil jeg påstå at det ikke finnes noe bedre alternativ på markedet enn Lomundal for slike prosjekter.


—ingrid jakhelln, markedskoordinator lomundal

Det er også mulig å ta kontakt med Eitra for en prat. Vi kan komme med innspill, ideer og råd knyttet til interiør og gode løsninger.

Snakk med vår daglige leder i Eitra, Kamilla Eide.
Foto: Veronika Moen

Lovverk

Om prosjektet ved å pusse opp bad er stort eller lite, bør du kjenne til lover og regler før oppussingen iverksettes. Dette sikrer at krav og forskrifter overholdes. Det er også vesentlig med tanke på hvilke lover du som privatperson beskyttes av ved kjøp av produkter og tjenester. 


Noen av de viktigste lovene å ha kjennskap til er; angrerettloven, el-tilsynsloven, plan- og bygningsloven, forbrukerkjøpsloven, våtromsnormen og håndverkertjenesteloven. Dette kan være avansert og tar tid å sette seg inn i . Ved å ta i bruk en god totalentreprenør, slipper du å ta ansvar for dette selv. Disse bekymringene kan du trygt overlate til en dyktig prosjektleder.

Behov og budsjett

Å pusse opp bad er en ressurskrevende og langsiktig investering. Hvilke behov du har og budsjettet ditt er derfor viktig allerede tidlig i planleggingsprosessen. Det kan være nyttig å skrive en ønskeliste med utgangspunkt i behovene dine og juster løsningene ut fra budsjettet ditt.


Her kan du finne ut mer om hvordan du kan planlegge badet med riktig baderomsinnredning. 


Totalkostnaden vil være mest påvirket av grunnarbeidet på badet, men innredning kommer også i ulike prisklasser. Som tidligere nevnt, vil en god totalentreprenør ville kunne gi deg mye informasjon om hva som er realistisk å gjennomføre på ditt bad.

Flotte detaljer på et av Lomundals prosjekter på Nedre Skøyen i Oslo.
Foto: Lomundal
Fantastisk materialmiks på et unikt bad, totalrenovert av Lomundal.
Foto: Lomundal

Størrelse på badet

Stil og budsjett vil påvirke sluttresultatet, men hvilke løsninger du kan gå for vil ikke minst være avhengig av planløsning og kvadratmeter. Dersom du skal totalrenovere og det er mulighet for å utvide noen kvadratmeter, er dette noe du bør vurdere. Et bad oppleves ofte trangere enn antatt når alle møbler og utstyr er installert. Det finnes likevel gode løsninger for hvordan du kan innrede små bad.

Kostnad

Hva det vil koste å pusse opp badet vil være avhengig av mange faktorer. Hvor omfattende renoveringen er og hvilke forhold som ligger til grunn er selvsagt vesentlig. Nytt rørarbeid er naturlig nok mer kostbart enn å legge nye fliser.


Tross at grunnarbeidet er det dyreste, anbefaler vi likevel å gjøre dette skikkelig. Det er dyrt å gjøre om eventuelle feil og konsekvensene kan i verste fall bli store dersom ikke grunnarbeidet er utført tilstrekkelig. 


Det er likevel mulig å spare inn andre steder, dersom det er ønskelig. Valg av blandebatterier kan utgjøre en vesentlig sum. Utenpåliggende armaturer er rimeligere enn innebygde løsninger. I tillegg er utenpåliggende mindre kostbart å montere. Ulike toaletter og integrert teknologi kan også utgjøre en prisendring.


Grovt sett kan renoveringen koste mellom 100.000 til en million. For de fleste vil kostnaden likevel lande på 3- til  400.000. Hvis du ikke vet om oppussingen vil passe budsjettet ditt, er det enkleste å få en totalentreprenør på befaring. Etter å ha fått et prisestimat er det enklere å justere tiltak og funksjoner som vil ha innvirkning på prisen. 


Noen tips som er lurt for å holde kostnadene nede er derimot:

- God planlegging, gjerne med en prosjektleder. Da slipper du gjøre dobbelt arbeid.

- La fagpersonell utføre alt arbeid som krever sertifisert kunnskap. På denne måten unngår du å gjøre eventuelle feil som forsikringer ikke dekker.

- Behold eksisterende planløsning. 

- Lag skriftlige avtaler dersom det dukker opp behov for ekstraarbeid. Lomundal Bygg opererer med fastpris, som gjør prosessen tryggere underveis.

- Kjøp produkter og innredning i god kvalitet, så slipper du å bytte ofte.


Linn Bad er en norsk bedrift som leverer baderomsmøbler av høy kvalitet. Med lager og produksjon i Norge er dette et trygt og sikkert valg. Se hele utvalget til Linn Bad.

Dokumentasjon

Det er viktig å ha riktig dokumentasjon i orden når du gjør store investeringer på badet. Husk å ta bilder underveis i prosessen, eller få prosjektlederen til å gjøre det for deg. Arbeid som gjennomføres inni vegger og gulv er spesielt viktig å få på plass. Skjøter, membran, sluk, varmekabler, koblinger og fordelerskap er vesentlige monteringer som bør være avbildet. Montering av møbler er også relevant å ha dokumentert. Lomundal sender også ukentlig skriftlige rapporter til sine kunder under hele prosjektet.


En tilstandsrapport ved vannsjekk er også viktig for å kunne forhindre lekkasjer i rom med vann og avløp. Be også om skriftlig dokumentasjon på både prosess og ferdigstillelse av renoveringen. En DDV-instruks skal inneholde dokumentasjon på anvendt utstyr, bruksanvisning for rett drift, samt oversikt over tiltak for vedlikehold. Dette er noe Lomundal selvsagt leverer. All dokumentasjon lastes opp i FK-proff. Dette er et digitalt servicehefte der all dokumentasjon bør ligge. Dette er gratis for forbrukere, men ikke alle kan lagre informasjon her. Kun sertifiserte bedrifter kan lagre dokumentasjon her. Det er derfor et kvalitetstegn at totalentreprenøren du anvender har denne muligheten.

Oppsummering

Det er altså mye å huske på når du skal pusse opp bad! Her er en overordnet oppsummering:

- Samle ideer og kartlegg behov

- Tenk praktisk, realistisk og langsiktig

- Lag budsjett og ønskeliste

- Velg en seriøst totalentreprenør, gjerne med prosjektleder

- Be om skriftlig dokumentasjon på alt fra tilbud, kontrakt, tilleggsarbeid og utførelse

Et minimalistisk, delikat bad.
Foto: Lomundal
Stramme linjer, med feminine detaljer.
Foto: Lomundal
Nyrenovert bad i nydelig retrostil.
Foto: Lomundal

Når du først har fått drømmebadet er det viktig med rett vedlikehold for at det skal vare så lenge som mulig. Les derfor gjerne også om vedlikehold av bad.